Έπεσαν οι υπογραφές για την προσιτή στέγη στη Λεμεσό

InBusinessNews 22/12/2021 08:54

Σε μια σεμνή τελετή και μετά από ένα χρόνο εντατικής προετοιμασίας, διαπραγματεύσεων και σκληρής δουλειάς υπογράφτηκε σήμερα η τελική συμφωνία μεταξύ Δήμου Λεμεσού και ΚΟΑΓ για την ανάπτυξη υποδομών Προσιτής Στέγης σε 3 δημοτικά τεμάχια.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ κ. Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών.

κ. Νίκου Νουρή. Στην τελετή παρευρέθηκαν Βουλευτές Λεμεσού, ο Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Έπαρχος Λεμεσού, Λειτουργοί του ΚΟΑΓ και του Δήμου και φορείς της πόλης.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού στην ομιλία του ανέφερε ότι «Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, ανατρέπει και αλλάζει ριζικά, την πορεία των πραγμάτων στον τόπο μας σε ότι αφορά θέματα κοινωνικής και προσιτής στέγης.  Θέτει το πλαίσιο στη βάση του οποίου Δήμος Λεμεσού και ΚΟΑΓ, θα προχωρήσουν στην ανέγερση 600 περίπου οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, οι οποίες θα διατεθούν για ενοίκιο ή αγορά, σε ένα ποσοστό 80 – 20% αντίστοιχα, σε ισάριθμες οικογένειες. Το έργο αυτό, συνέχισε, αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ψηλών ενοικίων και της απόκτησης στέγης που αντιμετωπίζουν  οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες στον τόπο μας, και ιδιαίτερα στην πόλη μας. Θέλω να τονίσω ότι με το έργο αυτό θα δοθεί λύση αξιοπρεπούς στέγασης και στις οικογένειες που διαμένουν σήμερα στις υποβαθμισμένες υποδομές στα 3 προς ανάπτυξη τεμάχια.»


  koagprositi2

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο με συνεργασία Δήμου – Κυβέρνησης και η αξία του υπερβαίνει τα €100 εκατομμύρια. Οι κατοικίες θα ανεγερθούν σε 3 δημοτικά τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., 2 στον Άγιο Νικόλα και 1 στον Άγιο Ιωάννη. Η όλη ανάπτυξη καθίσταται βιώσιμη, εξαιτίας των προνοιών της Κυβερνητικής στεγαστικής πολιτικής, όπως εκφράζεται από τη  σχετική με την προσιτή στέγη Εντολή του ΥΠΕΣ

.koagprositi3

Οι 600 περίπου σύγχρονες οικιστικές μονάδες  θα ανεγερθούν, στη βάση των αρχών της αειφόρου – βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με υποστηρικτικούς χώρους κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ώστε να διασφαλίζεται ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης και να αποτρέπεται η οποιαδήποτε κοινωνική περιθωριοποίηση των κατοίκων στις κατοικίες αυτές.

koagprositi4

Η συνεργασία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ υλοποιείται υπό τη μορφή αντιπαροχής και το όλο έργο θα κατασκευαστεί σε 3 φάσεις, με αντίστοιχες συμπληρωματικές συμφωνίες που θα υπογραφτούν από τα δύο μέρη. Η πρώτη φάση προβλέπει την ανέγερση 6 πολυκατοικιών, 4 σε ένα από τα δύο τεμάχια του Αγίου Νικόλα και 2 σε μέρος του τεμαχίου στον Άγιο Ιωάννη. 

Ως δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, στα οποία έχουμε ήδη καταλήξει και θα ανακοινωθούν σύντομα. 

 koagprositi5

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού την Πρόεδρο του ΚΟΑΓ,  Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, καθώς και τον τέως Πρόεδρο του ΚΟΑΓ και σημερινό Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο και για τη δική του συμβολή στη συμφωνία Δήμου-ΚΟΑΓ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Νουρή, για την παρουσία του στην υπογραφή της συμφωνίας δείχνοντας με αυτό το τρόπο  την πολιτική στήριξη, τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης καθώς για την αποφασιστικότητα του στην υπέρβαση των δυσκολιών που έχει ένα πολύπλοκο έργο όπως αυτό.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν από πλευράς Δήμου και ΚΟΑΓ, αλλά και τους εξωτερικούς συνεργάτες και συμβούλους του Δήμου για την πολύτιμή βοήθεια και συμβολή τους στο όλο έργο.

Compare listings

Compare