Έτσι θα αποκτήσει την παλιά της αίγλη η Πλατεία Ηρώων

Η Πλατεία Ηρώων αποτελούσε διαχρονικά κέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για την πόλη της Λεμεσού. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την επαναλειτουργία του Θεάτρου «Ριάλτο» και την ίδρυση του ΤΕΠΑΚ, η Πλατεία απέκτησε ξανά την παλιά της αίγλη, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Σύμφωνα με το περιοδικό Εν Οίκω του Δήμου Λεμεσού, το υφιστάμενο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης, με σκοπό την ανανέωση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, το 2020 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, κύρια επιδίωξη του οποίου αποτελούσε η ανάδειξη της σημασίας της Πλατείας, μέσα από τα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα. 

Βάσει των μελετών που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε τη μελέτη που υποβλήθηκε από τους αρχιτέκτονες-μελετητές Σωκράτη Στρατή – ΑΑ &U for Architecture, Art & Urbanism, και Χρήστο Πασαδάκη – KIS Architecture.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης
Όπως επισημαίνει το περιοδικό Εν Οίκω του Δήμου Λεμεσού, η πρόταση με τίτλο «Πλατεία Καθημερινών Ηρώων» οργανώνει τον χώρο της Πλατείας με βάση ένα έξυπνο δάπεδο, το οποίο θα λειτουργεί ως πλέγμα υποδομών για κοινωνικές και οικολογικές διεργασίες. Οι μελετητές προτείνουν δομές, όπως το «Μικρό Ριάλτο», το «Θερμοκήπιο Ιδεών για Όλους», την «Παιχνιδοθήκη», το «Θερμοκήπιο Φυτών», αλλά και τους «Κρεμαστούς Κήπους» πάνω από τα νέα δημόσια αποχωρητήρια.Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει χώρο εστίασης μπροστά από τα καφενεία και τα εστιατόρια. Αυτό θα επιτευχθεί με την πεζοδρόμηση των δύο από τους τέσσερις δρόμους που διασχίζουν την περιοχή, κάτι που θα επιτρέψει στον κύριο χώρο της Πλατείας να παραμείνει προσβάσιμος στο κοινό, ενώ θα διασφαλίσει την ασφαλή διακίνηση πεζών και ποδηλατιστών.

Με βάση τον σχεδιασμό, στο πλαίσιο της ανάπλασης θα γίνει βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων με τη δημιουργία σκίασης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την τοπιοτέχνηση του χώρου. Επίσης, θα τοποθετηθούν καθίσματα για στάση και ξεκούραση των επισκεπτών της Πλατείας.

Μέσω ενός δικτύου πεζοδρόμων, το κοινό θα έχει άμεση πρόσβαση στις ιστορικές οδούς Ανεξαρτησίας, Αγίου Ανδρέου και Γλάδστωνος, όπως και στην περιοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ανανέωση €3 εκατ.
Το συμβόλαιο που υπεγράφη περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα επτά μηνών για παράδοση της μελέτης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσφορών, ενώ αμέσως μετά την κατακύρωση θα αρχίσει και η κατασκευή του έργου.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων και των κέντρων που βρίσκονται στην περιοχή.

Για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της Πλατείας το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ.

InBusinessNews 05/01/2022 07:00

There is nothing to show here!
Slider with alias news-gallery2 not found.

Compare listings

Compare