Αναπτύξεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στα σκαριά

InBusinessNews  28/07/2022 06:30

Δεκάδες είναι οι νέες αναπτύξεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα στην Κύπρο, με κάποιες από αυτές να αφορούν ξένες και άλλες κυπριακές επενδύσεις, σε όλες τις πόλεις του νησιού και στα ορεινά θέρετρα.  

Πρόκειται για οικιστικά, εμπορικά και τουριστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων ενιαίων αναπτύξεων μαρίνων και λιμανιών, καθώς και επενδύσεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στον χώρο της υγείας.

  • Μαρίνα Παραλιμνίου

Στα σκαριά βρίσκεται και η Μαρίνα Παραλαμνίου, με στόχο την καθιέρωση της Κύπρου ως προορισμός υψηλών τουριστικών προδιαγραφών.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €110 εκατ. που ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η PMV Maritime Holdings Ltd.

Η Μαρίνα Παραλιμνίου θα διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως παροχή ηλεκτρισμού και νερού, χώρο απορριμμάτων, καύσιμα, χώρο υποδοχής για ιδιοκτήτες σκαφών και πληρώματα, yacht club, ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, ειδικό κατάστημα εξοπλισμού σκαφών, καθώς και αστυνομία, τελωνείο και υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης, αφού θα αποτελεί επίσημο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, θα έχει και εμπορικό χαρακτήρα αφού θα υπάρχουν καταστήματα αλλά και χώροι εστίασης όπως καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν και 123 διαμερίσματα, 4 επαύλεις, παραλιακό πάρκο και μονοπάτια που θα οδηγούν στις παραλίες του Πρωταρά.

  • Δύο νέοι πύργοι και ανακαίνιση του «The Landmark»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει εισέλθει η ανακαίνιση του ξενοδοχείου «The Landmark» στη Λευκωσία, όπως και η κατασκευή των δύο πύργων που θα ανεγερθούν στον υπαίθριο χώρο του, στο πλαίσιο του έργου «Landmark Project-Office and Residential Tower Development». 

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς, με το εκτιμώμενο κόστος του έργου να ανέρχεται συνολικά, περίπου στα €70 εκατομμύρια.

Το υπό υλοποίηση έργο αφορά οικιστική και γραφειακή/εμπορική ανάπτυξη, όπου οι δύο πύργοι θα συνυπάρχουν με το υπάρχον ξενοδοχείο και θα αναπτυχθούν ως δύο ξεχωριστά κτίρια.

  • Hadassah

Ως τεράστιας σημασίας και πολυεπίπεδης μεγάλης αξίας κρίνεται η κάθοδος του νοσοκομείου Hadassah του Ισραήλ στην Κύπρο, μέσα από τη δημιουργία μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας στη Λευκωσία, καθώς και διαγνωστικού κέντρου στη Λεμεσό. 

Πρόκειται για επένδυση η οποία, πέραν του ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και θα ενισχύσει τον ιατρικό τουρισμό στο νησί μας, αποτελεί ακόμη ένα χειροπιαστό βήμα εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. 

  • Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας

Το λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας έλαβε πρόσφατα την αδειοδότηση από την Πολεοδομική Αρχή, γεγονός που σηματοδότησε και την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών.

Κύριος του έργου είναι η ΚΙΤΙΟΝ Ocean Holdings Ltd και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €1,2 δισ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της ΚΙΤΙΟΝ Ocean Holdings, μέσα από την υλοποίηση και λειτουργία του έργου, αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 4,000 θέσεις εργασίας, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο έργο από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο κύριος στόχος της ανάπτυξης του λιμανιού είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού εμπορευματικού και επιβατικού λιμενικού σταθμού με νέα αίθουσα επιβατών, κτίρια διοίκησης και στέγασης των κυβερνητικών υπηρεσιών, καθώς και νέες προκυμαίες.

Παράλληλα, ο κύριος στόχος της ανάπλασης της μαρίνας, είναι η εκ νέου ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής, προκειμένου να επιτευχθεί ελάχιστη χωρητικότητα 600 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μεγέθους έως 115 μέτρα την ανάπτυξη Yacht club και διαφόρων καταστημάτων παροχής υπηρεσιών.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει ανάπτυξη γης με οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, γραφειακούς χώρους, ξενοδοχεία, παραθαλάσσιες επαύλεις, εκπαιδευτικές μονάδες καθώς και ιδιωτικό νησί.

Κατά την αρχική περίοδο ανάπτυξης, θα κατασκευαστούν δρόμοι, δίκτυα ποδηλατόδρομων, πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης και ανοικτοί χώροι πρασίνου, ώστε να συνδεθεί η περιοχή ανάπτυξης με την πόλη, και σταδιακά θα αναπτύσσονται και τα άλλα κτίρια και υποδομές, που σύντομα θα μετατρέψουν τη Λάρνακα σε ένα ελκυστικό προορισμό τουρισμού και επενδύσεων.

  • The Floating Scapes

Το Floating Scapes στην Πύλα της Λάρνακας αφορά σε ένα μεικτό τουριστικό χωριό πέντε αστέρων που ετοιμάζει η εταιρεία NCH Capital Inc. η οποία αναμένεται να επιφέρει ολοκληρωτικό «lifting» στην περιοχή.

Το χωριό θα είναι κάτω από την επωνυμία κορυφαίου ονόματος στο χώρο και η ανάπτυξη αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Edge Development που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πολωνικού Supernova Real Estate and Hospitality Group. 

Η ανάπτυξη βρίσκεται σε παραθαλάσσια έκταση γης 33.000 τ.μ., η οποία βρίσκεται δίπλα στο πρώην ξενοδοχείο Beau Rivage, το οποίο έχει ήδη κατεδαφιστεί και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει.

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων θα έχει σχήμα πλοίου και συνολικά εννέα ορόφους. Στους δύο τελευταίους ορόφους θα υπάρχουν κατοικίες και ρετιρέ και στην κορυφή ένα roof garden με εστιατόριο, μπαρ και πισίνα.

Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες του ξενοδοχείου έχουν θέα τη θάλασσα, ενώ οι επαύλεις μπροστά από το ξενοδοχείο θα κτιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα.

  • Staston Project

Το πράσινο φως έδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, τον Ιούνιο του 2022, για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων οικιστικών πύργων, Tower A και Tower B και επιπλέον ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Λάρνακα, που φέρουν την ονομασία Staston Project.

Πρόκειται για οικιστική, εμπορική, γραφειακή και τουριστική ανάπτυξη στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, επί της λεωφόρου Μακαρίου ΙΙΙ στον Δήμο Λάρνακας. 

Κύριος του έργου, είναι η εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων ΟΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ.

Το ύψος των δύο οικιστικών πύργων (Tower A & Tower B) θα ανέρχεται στα 75,66 μέτρα και 103 μέτρα και θα είναι 19 και 27 ορόφων.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το ύψος του θα ανέρχεται στα 100,75 μέτρα, θα έχει συνολικά 25 ορόφους και θα έχει δυναμικότητα 168 δωματίων.

  • City of Dreams Mediterranean

Στην αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της κατασκευής του και την έναρξη της λειτουργίας του βρίσκεται το City of Dreams Mediterranean στη Λεμεσό, που υλοποιεί η εταιρεία Melco. 

Το πολυθεματικό θέρετρο φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, καθιερώνοντας το νησί μας ως ένα διεθνή προορισμό για πολυτελή ψυχαγωγία και φιλοξενία, καθώς και για υψηλού επιπέδου επιχειρηματικό τουρισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το City of Dreams Mediterranean θα διαθέτει ένα 14όροφο ξενοδοχείο 5 αστέρων με περισσότερα από 500 δωμάτια και σουίτες, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους έκτασης περίπου 10,000 τ.μ., αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθριο αμφιθέατρο, adventure park, χώρους εστίασης και πολυτελή καταστήματα. Εισάγοντας καινοτόμες εμπειρίες πολυτελείας στη χώρα, το πολυθεματικό θέρετρο, αναμένεται ότι θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.  

  • Limassol Greens 

Σα σκαριά βρίσκεται και το πολυαναμενόμενο Limassol Greens που τοποθετείται στη δυτική Λεμεσό.

Πρόκειται για το πρώτο πολυθεματικό Golf Resort και μοναδικό στο είδος του λόγω του γεγονότος ότι χωροταξικά βρίσκεται εντός της πόλης και περιβάλλεται από τις σημαντικότερες νέες αναπτύξεις της ευρύτερης Λεμεσού. Ταυτόχρονα, στα νοτιοανατολικά συνορεύει με έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, την Αλυκή Ακρωτηρίου.

Το Limassol Greens είναι ένα πολυδιάστατο έργο μεγάλου μεγέθους, έκτασης 1.4 εκατομμυρίων τ.μ., και περιλαμβάνει ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, υπερσύγχρονο clubhouse, 500 επαύλεις και 250 διαμερίσματα, η ανάπτυξη των οποίων έχει σχεδιαστεί και προγραμματιστεί σε διαφορετικές χρονικές φάσεις.

Περιλαμβάνει, παράλληλα, χώρους εμπορικών και ψυχαγωγικών χρήσεων, όπου θα φιλοξενούνται καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, καθώς επίσης, κέντρο ευεξίας με εξωτερική πισίνα, εγκαταστάσεις SPA, γυμναστήριο, εξωτερικοί χώροι για γιόγκα και διαλογισμό, γήπεδα τένις και καλαθόσφαιρας, μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, παιδότοποι, υπαίθριο αμφιθέατρο, καθώς και ένας πλούσιος βοτανόκηπος.

Τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και λειτουργία του έχει αναλάβει η εταιρεία Lanitis Golf Public Co., ενώ τις πωλήσεις του ανέλαβε αποκλειστικά η Cybarco Development.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα Lucciano Mazza, Director of Hospitality Design του διεθνούς εμβέλειας αρχιτεκτονικού γραφείου HKS.

  • Βερεγγάρια

Η αναγέννηση ενός εμβληματικού ξενοδοχείου, στην κοινότητα του Προδρόμου, θα γίνει πραγματικότητα χάρη στην επένδυση €35 εκατ. του Ομίλου bbf: και τη διαχείριση της Thanos Hotels & Resorts.

Το Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel θα αποτελείται από το διατηρητέο ξενοδοχείο Βερεγγάρια, το οποίο θα συντηρηθεί για να επαναλειτουργήσει σαν ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών με 28 δωμάτια, 4 σουίτες, 12 διαμερίσματα και ένα υπερσύγχρονο, ολοκαίνουργιο σπα και τον δασωμένο περιβάλλοντα χώρο όπου θα αναγερθούν 14 οικιστικά διαμερίσματα και 12 ανεξάρτητες επαύλεις.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026. Το κόστος ανέρχεται στα €20 εκατ. για το νέο ξενοδοχείο και €15 εκατ. για τα διαμερίσματα και επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο.

  • Guru

Την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος εξασφάλισε η πολυτελής οικιστική ανάπτυξη, στις Πλάτρες.

Το Guru Mountain Resort, το οποίο θα αναπτύξει η DTA Group, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024.

Πρόκειται για μία ενιαία οικιστική και οργανωμένη ανάπτυξη, η οποία θα αποτελείται από επτά οικιστικούς ορόφους, ένα ισόγειο και ένα μεσοπάτωμα.

Εξάλλου, θα περιλαμβάνει άλλες ανεξάρτητες οικιστικές μονάδες, καθώς και χώρους στάθμευσης, δύο υπόγεια με 182 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, αποθήκες και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα, στο Guru θα παρέχεται ποικιλία διευκολύνσεων για ενοίκους και επισκέπτες, όπως χώροι ευεξίας, γυμναστήριο, αποδυτήρια, πισίνα και χώρος εστίασης.

Το Guru θα αποτελείται από κτηριακό όγκο 71 διαμερισμάτων (20 διαμερίσματα – studios και 51 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου), πέντε μεζονέτες (lofts) και 22 οικιστικές μονάδες.

Το ύψος της όλης επένδυσης φτάνει τα €98 εκατ.

  • Diamond Essence Hotel 

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Diamond Essence Hotel στην επαρχία της Πάφου και συγκεκριμένα στη Γεροσκήπου πήρε το πράσινο φως από το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Ιούλιο του 2022.

Κύριος του έργου είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Ειδικότερα, το έργο αφορά την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, δυναμικότητας 484 κλινών, οκτώ ορόφων και επιπλέον ισογείου και κήπου οροφής καθώς και συνολικού ύψους 40,60 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την κατασκευή της προτεινόμενης ξενοδοχειακής μονάδας θα πραγματοποιηθεί και η κατασκευή των δύο οικιστικών πύργων (Amethyst & Aquamarine Residential Towers).

Οι δυο πύργοι αφορούν οικιστική ανάπτυξη δυναμικότητας 122 διαμερισμάτων, των οποίων η πολεοδομική άδεια έχει εκδοθεί.

  • American University of Beirut

Στα σκαριά βρίσκεται το American University of Beirut στην Πάφο, του οποίου η πολεοδομική άδεια εκδόθηκε την 1η Ιουλίου.

Η συμφωνία μεταξύ του Δήμου Πάφου και του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB), για την εγκατάσταση του American University of Βeirut – Mediterraneo στην Κύπρο υπογράφηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου του 2022 στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Compare listings

Compare