Επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και φορολογικά κίνητρα στα ακίνητα

01/06/2020

Επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για μεγάλα έργα και παραχώρηση κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων επιδιώκουν οι παράγοντες της κτηματαγοράς, που εντοπίζουν ήδη βελτίωση της αγοραστικής ψυχολογίας από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Παράλληλα αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις για τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων που αφορούν την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλά και λεπτομέρειες για τον κατάλογο των έργων που θα προωθηθούν προς υλοποίηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και νοικοικυριών, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδότηση του επιτοκίου και κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγοράς ακινήτων ευελπιστούν ότι μέρος των νέων πιστώσεων θα διοχετευθεί στην κτηματαγορά, δίνοντας ώθηση τόσο στην εξωτερική ζήτηση, που καθηλώθηκε τους τελευταίους μήνες, όσο και στην εσωτερική.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις στη StockWatch ανέφερε ότι «θέλουμε να γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και τον αριθμό των έργων που θα προωθηθούν αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθείται στη διάθεση των κονδυλίων, όπως για παράδειγμα τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εάν δηλαδή θα δίνονται απευθείας ή μέσω τραπεζών. Δεν γνωρίζουμε αυτές τις λεπτομέρειες».

Ο κ. Δημητριάδης, ανέφερε επίσης ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει ότι θα υπάρχει ακόμη μια δέσμη μέτρων, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων είτε από το εξωτερικό, είτε την ενθάρρυνση ντόπιων επενδυτών».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, τα ποσά που αναφέρονται στα σχέδια είναι ικανοποιητικά. Το ζητούμενο όμως είναι η διοχέτευση αυτών των κονδυλίων στην πραγματική αγορά και η γρήγορη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας.

«Χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μπορέσει να ανασάνει η αγορά από την έλλειψη ρευστού», επεσήμανε.

Ειδικότερα για τις ξένες επενδύσεις μέσω του σχεδίου πολιτογραφήσεων οι οποίες είναι καθηλωμένες λόγω της απαγόρευσης των πτήσεων, ανέφερε ότι «παραδώσαμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα 15σέλιδο έγγραφο με συγκεκριμένες εισηγήσεις για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων για επενδύσεις στην Κύπρο».

Μια από τις εισηγήσεις του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων αφορά τη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης είπε ο κ. Δημητριάδης και διευκρίνισε ότι «υπάρχουν κάποια τρωτά σημεία στη συγκεκριμένη διαδικασία όπως για παράδειγμα ο επενδυτής καλείται να παρουσιάσει βεβαίωση της τράπεζας ότι διαθέτει το 50% της επένδυσης σε μετρητά, είτε ότι η τράπεζα του χορήγησε δάνειο ή τραπεζικές διευκολύνσεις, κάτι το οποίο στην πράξη δεν δουλεύει, διότι η τράπεζα δεν δανείζει εάν δεν εγκριθεί η άδεια για αγορά του ακινήτου».

Πρόσθεσε ότι «εμείς ζητούμε να διαφοροποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία και αντί ο αιτών να υποβάλλει διαβεβαίωση έγκρισης δανείου να υποβάλλει μια βεβαίωση από ένα πολυεθνικό οργανισμό για παράδειγμα ότι διαθέτει τα χρήματα για σκοπούς επένδυσης. Πρέπει να μας δοθούν επιχειρήματα για να πείσουμε τους ξένους να επενδύσουν μερικά εκατομμύρια στην Κύπρο και να ανοίξουμε ορίζοντες για προσέλκυση ξένων επενδυτών».

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι τα δύο πακέτα μέτρων της κυβέρνηση συνέβαλαν στην βελτίωση της ψυχολογίας των αγοραστών, τονίζοντας ότι ήδη έχει παρατηρηθεί αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των πολιτών οι οποίοι ζητούν λεπτομέρειες για το μέτρο ενοικίασης και αγοράς ακίνητου.

https://www.stockwatch.com.cy/el/article/ktimatagorakataskeyes/epitahynsi-ton-adeiodotiseon-kai-forologika-kinitra-sta-akinita?utm_source=facebook&utm_medium=01-06-20-sw2

Compare listings

Compare