Πόσο έχει χτυπήσει την αγορά ακινήτων ο κορωνοϊός

Επιμέλεια: Αντρέας Σεργίου

Θολό παραμένει το τοπίο στο τομέα των ακινήτων λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα έχουν αναθεωρηθεί οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών σχεδόν σε όλη την κτηματαγορά.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων κ. Κυριάκος Ταλαττίνης, ανέφερε ότι επικρατεί ένα «πάγωμα» στην αγορά και υπάρχει σαφώς πιο μειωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ο κ. Ταλαττίνης ανέφερε ότι «Πλέον ο κόσμος έχει θέσει άλλες προτεραιότητες αφήνοντας στην άκρη τις επενδύσεις, ενώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πόσο θα κρατήσει η αδράνεια στην αγορά γενικότερα».

Την ίδια ώρα, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις αξίες των ακινήτων, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που θα ακολουθήσει.

Αφού χαιρέτισε τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για το περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κ. Ταλαττίνης επισήμανε ότι και αυτοί με τη σειρά τους ως Σύνδεσμος «έχουν προχωρήσει σε εξαγγελία μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία και την ασφάλεια τόσο των υπαλλήλων όσο και των αγοραστών, όπως την εξωτερική επιθεώρηση των ακινήτων, αποφεύγοντας ουσιαστικά τις επιθεωρήσεις εντός των κτηρίων».

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις, ο κ. Ταλαττίνης τόνισε ότι επικρατεί ανακρίβεια καθώς «δεν υπάρχουν καινούρια δεδομένα πέραν των παλαιών που ίσχυαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν καινούριες ενδείξεις που να καταδεικνύουν την ακριβής πορεία των τιμών».

Τέλος, σε ερώτηση εάν θα ανακάμψει ο τομέας των ακινήτων στο μέλλον, ο κ. Ταλαττίνης επισήμανε ότι «μια ισχυρή αγορά ακινήτων είναι κομβική για την σωστή ανάπτυξη της οικονομίας, και το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια, ειδικά αυτή τη περίοδο που έχει χτυπηθεί σημαντικά ο τουριστικός τομέας». Ως προς τα μέτρα που θα μπορούσε να επιβάλλει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τη κτηματαγορά, ο κ. Ταλαττίνης έδωσε έμφαση στο ενδεχόμενο βελτίωσης του συστήματος των πολιτογραφήσεων, όπως για παράδειγμα την βελτίωση της ταχύτητας που αφορά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων.

31.03.2020

Πηγή: economytoday.sigmalive.com

Compare listings

Compare