Έτσι θα είναι ο τουρισμός μετά τον κορωνοϊό

Φαντάζει πολύ δύσκολο να σκέφτεται κάποιος την εποχή μετά τον ιό ζώντας την παρούσα φάση και την ανθρώπινη τραγωδία που μας περιβάλλει εξ αιτίας του ιού. Γεγονότα όπως αυτή η πανδημία αλλάζουν για πάντα τον τρόπο ζωής μας.

Η άνανδρη πράξη της επίθεσης κατά των διδύμων πύργων τον Σεπτέμβρη του 2011 άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Τα προσωρινά μέτρα ασφάλειας έχουν γίνει πλέον μόνιμα. Σύντομα η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού δεν θα έχει καν ίδια γνώση το πώς ήταν το ταξίδι πριν – παρά μόνο από τις παλιές ταινίες στην τηλεόραση.

Έτσι και αυτή η πανδημία θα έχει προφανείς και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον τρόπο που βιώνουμε την μετάβαση και διαμονή σε μια άλλη χώρα – είτε πρόκειται για επαγγελματικό ταξίδι, ταξίδι αναψυχής ή μετάβαση για σπουδές. Οι αλλαγές που θα έρθουν μπορούν να προσληφθούν ως απειλή για τις υφιστάμενες υποδομές μας ως κοινωνία. Μπορούν όμως και να αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας. Και αυτό επειδή η οικονομία του τόπου μας – ακόμη και αυτός ο τρόπος ζωής μας – στηρίζεται στην ικανότητα μας να προσελκύουμε τον έξω κόσμο να μας επισκεφτεί για διακοπές, για σπουδές, για εργασία.

Επομένως, είναι σημαντικό να αρχίσουμε από τώρα να προβληματιζόμαστε. Και ο λόγος για αυτό  είναι απλός. Για να επιφέρουμε τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε σχετικοί στην νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία θα χρειαστεί χρόνος. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε τόσο πιο πολύ ενισχύουμε την θέση μας.

Τι όμως αλλάζει;

Μια πρώτη διαπίστωση σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ιωάννη Τελώνη που μίλησε στο InBusinessNews είναι ότι το θέμα υγείας μπαίνει μπροστά και γίνεται πλέον συνυφασμένο με την ασφάλεια σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

«Δεν θα αρκεί πλέον το αεροπορικό εισιτήριο και η εξέταση ασφάλειας στο αεροδρόμιο. Το πιστοποιητικό υγείας θα αρχίσει αργά η γρήγορα να μπαίνει στην ζωή μας ως απαραίτητο συνοδευτικό για επιβίβαση στην πτήση. Θα γίνει η αναγκαία προϋπόθεση για να διατηρήσουμε την δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης», αναφέρει.

Μια δεύτερη διαπίστωση σύμφωνα πάντα με τον κ. Τελώνη είναι ότι οι χώροι διαμονής στην χώρα που σκοπεύουμε να μεταβούμε θα συγκεντρώνουν την προσοχή μας.

«Το να μένω ανέμελα στο πρώτο κατάλυμα που θα βρω θα είναι όλο και πιο δύσκολο. Ειδικά οι πλέον εύποροι ταξιδιώτες – και είναι αυτούς που παρεμπιπτόντως στοχεύουμε ως τουρίστες – θα θέλουν να ξέρουν –  από κάποιον ανεξάρτητο – ότι ο χώρος διαμονής τους πληροί βασικούς κανόνες υγιεινής. Το ίδιο και οι φοιτητές που μας έρχονται», υπογράμμισε.

Μια τρίτη διαπίστωση που έπεται από τα πιο πάνω  εξήγησε ο κ. Τελώνης αφορά τις υπόλοιπες υποδομές – μεταφορές, κέντρα υγείας, κέντρα αναψυχής κλπ. που ως χώρα θα πρέπει να διαμορφώσουμε ανάλογα ώστε να ξεχωρίσουμε- να γίνουμε με άλλα λόγια σχετικοί- στην μετά-ιόν εποχή.

Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που χρειάζεται;

Η αλλαγή που θα χρειαστεί δεν είναι ακόμη ευδιάκριτη. Όπως μετά από ένα τεκτονικό  σεισμό χρειάζεται κάποιο διάστημα για να σταθεροποιηθούν τα πράγματα αυτό θα συμβεί και μετά από  αυτή τη κρίση.

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εφησυχάσουμε από την πρώτη απότομη άνοδο αμέσως μετά την κρίση και να θεωρήσουμε ότι είμαστε πίσω στο business as usual. Θα είναι ένα μεγάλο λάθος για το οποίο θα πληρώσουμε μεσοπρόθεσμα», είπε ο κ. Τελώνης.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Ευτυχώς για την Κύπρο έχουμε πλέον στην διάθεση μας αρκετά πανεπιστήμια στελεχωμένα με λαμπρούς επιστήμονες με εμπειρίες από όλη την υφήλιο.

«Είναι ένα όπλο στην φαρέτρα μας που δεν μάθαμε ακόμη να αξιοποιούμε . Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να δουλέψουν εντατικά ως ομάδα για να αναπτύξουμε σε σύντομο χρονικό πλαίσιο ένα εθνικό μοντέλο διαφοροποίησης της οικονομίας μας σε συγκεκριμένους τομείς – τουρισμό, εκπαίδευση, υγεία, μεταφορές, κατασκευές κλπ», υπογράμμισε.

Ακόμη μια συγκυρία είναι ευνοϊκή για κάτι τέτοιο. Σε αντίθεση με την κρίση του 2013 που είμαστε μόνοι και ξεχωριστά έρημοι  τώρα έχουμε όλο την υφήλιο στην ίδια κατάσταση με εμάς.

«Οι οικονομικοί πόροι για ανασυγκρότηση όχι μόνο θα μας είναι διαθέσιμοι αλλά θα είναι και σχετικά χαμηλού κόστους επένδυση. Carpe Diem!», κατέληξε ο κ. Τελώνης.

 

Compare listings

Compare